Egzos Gazı Geri Dönüşüm Sistemi (egr) Nedir, Nasıl Çalışır?
EGR: Exhaust Gas Recirculation (Egzoz Gazı Geri Dönüşüm Sistemi)
Araçların egzozlarından atmosfere salınan gazlar arasında CO, HC, NOx’ler en zararlılarıdır. EURO normlarını karşılayabilmek için motordan salınan NOx (nitrojen oksit) emisyonlarını azaltmak gerekir.Yanma esnasında oluşan NOx (nitrojen oksit) emisyonlarını düşürmenin bir yolu da EGR teknolojisini kullanmaktır.
EGR teknolojisinde, elektronik kontrol ünitesi EGR valfine komut göndererek valfin açılmasını sağlar; böylece yanma odasındaki hava/yakıtkarışımı içerisine bir miktar soğutulmuş egzoz gazı verilir. Egzoz gazıikinci defa yanma odasına girdiği için NOx salınımı düşerken, aynızamanda yanma odasındaki sıcaklık düştüğünden NOx oluşumu da azaltılmış olur.
Avantajları
- Atmosfere salınan NOx miktarı %30 oranında azaltılmaktadır.
- EGR sistemi herhangi bir katkı maddesi veya bakım gerektirmez.
Dezavantajları
- EGR sistemi olan motorun performansı biraz düşer.
- Yakıt tüketimi çok az artar.
- Emme valflerinde kirlilik belirtisi artar.
- Dizel araçlarda kurum üretimi artar (Bu sorun DOC ve DPF kullanılarak çözülebilir).
EGR Sistemi Nasıl Çalışır?
Ağır Ticari OEM’lerin Tercihi: Euro 4 ve 5 normlarını yakalamak için Avrupa’nın yedi büyük üreticisinden MAN ve Scania EGRyi tercih ederken; Mercedes-Benz, DAF, Volvo, Renault Trucks ve Iveco SCR (Katalitik metod ile indirgeme) sistemini benimsiyor.
Sadece EGR Teknolojisine Sahip Araçlarda; Fullpro HT SYN 10W-40, Fullpro Fullpro HT 10W-40, Fullpro HT 15W-40, Fullmaster 10W-40, Fullmaster Turbo 15W-40, Fullmaster 20W-50 ürünleri kullanılabilir.
EGR ve Diğer Emisyon Düşürücü Sistemlere (DPF+SCR) Sahip Araçlarda; Fullpro HT LSPS 5W-30, Fullpro HT LSPS 10W-40, Fullpro HT MSPS 10W-30, Fullpro HT MSPS 15W-40, Fullpro HT SYN LD 5W-30 ürünleri kullanılabilir.