Greslerde ISO & DIN Sınıflamaları

Greslerde ISO & DIN Sınıflamaları

Greslerde ISO & DIN Sınıflamaları

Greslerde Sınıflama Çeşitleri

Çok geniş kullanım alanlarına sahip gres dünyasında ortadaki karmaşıklığı kaldırmak ve bir standardizasyona ulaşmak için öne çıkan iki standart bulunmaktadır. Bu standartlardan ilki Alman Norm Enstitüsü olan DIN (Deutsches Institut für Normung) 51502 standardı diğeri ise bağımsız küresel bir kurum olan Uluslararası Standartlar Organizasyonu olan ISO (International Organization for Standardization) 6743-9’dur. Her iki standart de üzerinde anlaşmaya varılan bir terminoloji kullanarak gresin kıvamı,yapısı, çalışma sıcaklığı, uygulama önerileri, aşırı basınç katığı gibi önemli özellikleri anlatan kapsamlı içerikler sunar.

DIN 51502’ye göre Sınıflama / KF 2 K-20 Örneği

Karakter 1 : K, G, OG, M gibi ilk harfler gresin önerildiği ana uygulamayı bize bildirir.

Karakter 2 : D,E,F,L,M,S,P,V gibi ikinci harfler greste kullanılan özel katık yada katıkların çeşidini belirler.

Karakter 3 : Rakam ASTM D-217 standardına göre gresin NLGI

(kıvam)’ını belirler. En yumuşaktan en serte doğru 000, 00, 0,
1,2,3,4,5,6 şeklinde sıralanır. 2 numara çok amaçlı gresler için en çok tercih edilen kıvam derecesidir.

Karakter 4: Dördüncü karakteri oluşturan C,D,E,F,G,H,K,M,N,P,R,S,T,U harfleri aşağıdaki tabloda verilen maksimum uygulama /
çalışma sıcaklıklarını işaret eder.


Son İki Karakter
Tire “-“ işaretinden sonraki numara gresin minimum uygulama / çalışma sıcaklığını gösterir. Bu değer -10°C to -60°C arasındadır.

ISO 6743-9’a Göre Sınıflama

ISO 6743-9 standardı X ailesi ürünleri (gresler) ile onu kapsayan L ailesi ürünleri (Yağlayıcılar, endüstriyel yağlar ile ilgili ürünler)’in öne çıkan teknik özelliklerini tanımlamak için kullanılır. Bu sınıflama sisteminde gresler formülleri ve katıkları açısından değil tamamen kullanım alanlarına göre tanımlanır. ISO kodu özetle şöyledir: ISO-L-X- 1.Karakter- 2.Karakter – 3. Karakter- 4.Karakter - NLGI Kıvamı.

PDF OLARAK İNDİR